Zaczynam swój pierwszy cykl na tym Blogu. Po raz pierwszy piszę tutaj o jednej z swoich wielu pasji, czyli gotowaniu. Chociaż może lepiej nazwać to pasją do Kuchni. No tak, mówiłem wam o moich pasjach i reszcie szczególików ze swojego pre-maturalnego życia. Nie abstrahując od zamysłu wpisu przejdźmy do sedna sprawy. Cykl o nazwie „Kuchnie świata” zaczynamy od kuchni Afrykańskiej. Jest ona podzielona na kilka kategorii odnośnie położenia geograficznego. Centralna Afryka, Wielkie Jeziora Afrykańskie, Półwysep Afrykański, Północna Afryka, Południowa Afryka oraz Zachodnia Afryka to tereny, które będzie obejmowała moja praca, przynajmniej w zakresie kulinarnym. Aczkolwiek nie będzie to epopeja, mam nadzieje, że chociaż garstce z was przybliżę temat kuchni świata.

Centralna Afryka znajdująca się przy rzece Kongo, została praktycznie niezależna kulinarnie od reszty świata do wieku 19. Większość miejscowej kuchni ewoluowała podczas wymiany niewolników w 16 wieku. W tym czasie wzbogacono dania o takie smaki jak orzechy oraz chilli. Influencja tych składników zmieniła lokalne jedzenie, lecz pozostawiła oryginalne metody przygotowywania. Sama kuchnia, w większości, opierała się na bananach oraz manioku. Fufu to potrawa mączna przygotowywana z mąki maniokowej bądź kukurydzianej. Jest ona podawana w akompaniamencie różnych sosów oraz grillowanych mięs. Kuchnia opiera się przede wszystkim na daniach jednogarnkowych takich jak potrawka szpinakowa. Maniok jest również serwowany jako element warzywny dania. Eintopf orzechowy zawiera mięso z kurczaka, okrę oraz imbir i kilka innych przypraw. Również popularną przekąską jest bambara, czyli owsianka zrobiona z ryżu, masła orzechowego oraz cukru. Kurczak oraz mięso czerwone jest wśród tych ulubionych zwierząt jadalnych, choć okazjonalnie sięga się nawet po mięsa chociażby krokodyla.

Londonsista - Autor zdjęcia Fufu oraz zupa orzechowa

Londonsista – Autor zdjęcia via Wikipedia
Fufu oraz zupa orzechowa

Kraina Jezior w Afryce jest trudna do określenia kulinarnie. Rzadko spożywa się tu zwierzęta, które samemu się hoduje, gdyż używa się ich jako towar wymienny. W niektórych rejonach spożywa się mleko oraz krew zwierząt hodowlanych, ale zostawia samo mięso. Jeszcze inni mieszkańcy hodują tylko zboża oraz warzywa. Maize (zboże) to baza dla ugali, lokalnego zamiennika fufu. To częste danie przyboczne, używane w podobny sposób do ziemniaków w Polsce. Uganda opiera swoje gotowani na gotowanych zielonych bananach nazywanych matoke aby wypełnić zapotrzebowanie skrobi w daniach.

Mark Skipper - Autor zdjęcia via Flickr Ugali oraz kapusta

Mark Skipper – Autor zdjęcia via Flickr
Ugali oraz kapusta

Kiedy ok. 1000 lat temu w Jemenie oraz Omanie osiedlili się kupcy, wpłynęli oni w znaczny sposób lokalne jedzenie. Szczególnie jest to zauważalne w daniach Suahlili. Gotowany ryż z przyprawami w Perskim stylu; szafran, goździki, cynamon i kilka innych przypraw; oraz sok z granatu. Kilka wieków później, Brytyjczycy oraz Indianie przybyli z własnymi potrawami, takimi jak różnego rodzaju curry, zupami oraz ogórkami. Tuż przed nimi, Portugalczycy nauczyli miejscowych jak marynować oraz grillować, ale także jak doprawiać swoje potrawy. Wprowadzili oni z swoich kolonii takie owoce jak pomarańcze, cytryny oraz limonki. Najbardziej egzotycznymi produktami były chili, papryki wszelkiego rodzaju, banany, ananasy oraz zadomowione świnie. Wszystkie to produkty są teraz wyznacznikami jedzenia z terenów Wielkich Jezior Afrykańskich. Mieszkańcy Afryki, a w szczególności półwyspu afrykańskiego, są ze sobą zżyci kulinarnie. W przeciwieństwie do reszty kontynentu, ten obszar odznacza się niezwykłą jednostajnością. Choć skomplikowana, kuchnia ta, opłaca się w przygotowaniu. Tsebhi to jedno z dań lokalnych. Potrawka ta podawana wraz z ciastami podobnym do pity ale na zakwasie oraz paście składającej się z fasoli oraz leguminy. Dania, zazwyczaj, podawane są na talerzu wyłożonym, podobnym do naleśników, ciastem oraz na to podawane są powyższe dania takie jak Tsebhi oraz pasta hilbet (wyżej wymieniona). Somalia oraz tamte rejony słyną również z różnorakich słodyczy takich jak Xalwo (podobne do hałwy).

Middayexpress - Autor zdjęcia via Wikipedia Xalwo - rodzaj hałwy w Somalii.

Middayexpress – Autor zdjęcia via Wikipedia
Xalwo – rodzaj hałwy w Somalii.

Kuchnia Afryki Północnej obejmuje kuchnie z regionów położonych wzdłuż Morza Śródziemnego. W Północnej kuchni afrykańskiej, najczęściej spożywaną żywnościami mięsa, owoce morza, jagnięcina, kozina, wołowina, daktyle, migdały, oliwki, różne warzywa i owoce. Ponieważ region zamieszkują głównie muzułmanie, więc halal mięsa są zazwyczaj spożywane. Najbardziej znanym danie Afryki Północnej jest z pewnością kuskus. Kuchnia algierska jest odrębną fuzją kuchni Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego. Kuchnia egipska w znaczący sposób korzysta z roślin strączkowych i warzyw. Kuchnia libijska jest tradycją gotowania oraz praktyki. Kuchnia czerpie wiele z tradycji kulinarnych Morza Śródziemnego i Północnej Afryki. Kuchnia marokańska jest bardzo zróżnicowana, dzięki interakcji z innymi kulturami i narodami na przestrzeni wieków. Imperium Osmańskiego, którzy wprowadzili przyprawy, takie jak pieprz czerwony i czosnek. Kuchnia tunezyjska jest mieszanką tradycji kulinarnych Morza Śródziemnego.

Kuchnia RPA jest czasem określana jako „tęczowa kuchnia”, ponieważ opiera się wielokulturowym dobytku kulinarnym. Dania curry są popularne z sokiem z cytryny w RPA wśród osób o różnym pochodzeniu etnicznym; wiele potraw pojawiły się w kraju wraz z tysiącami indyjskich robotników wniesionych do Afryki Południowej w XIX wieku. Kuchnie południa można zdefiniować jako gotowanie praktykowane przez rdzennych mieszkańców Afryki Południowej, takich jak Buszmenów i Xhosa, Zulu i Sotho. Mam nadzieję że przybliżyłem wam struktury kulinarne świata Afryki. Z tego cyklu będzie jeszcze kilka innych publikacji z tej serii. Cieszmy się i radujmy.

Z pozdrowieniami,

Piotr Herdzik 🙂